dimecres, 8 de setembre del 2010

La mirada que espera


Porto anys enamorada d’aquest preciós retrat, obra de la mà inconfusible de Goya (La condesa de Chinchón, c.1800). Aquesta noia, Maria Teresa de Borbón, era cosina del rei Carles IV i va ser casada amb el ministre Godoy quan tenia uns disset anys. Goya la coneixia des de petita i li tenia molt d’afecte. La model tenia aquí amb prou feines vint-i-un anys i estava embarassada de la seva primera filla.

La vida de Maria Teresa no era feliç. Després d’una infantesa complicada, i amb un caràcter més aviat tímid i introvertit, quan es va casar es va endur la desagradable sorpresa de trobar-se a l’amant del seu marit ben instal•lada a la llar matrimonial i sense cap desig de marxar: fins i tot compartien taula als àpats. Sense experiència, allunyada de la família, empantanegada en un d’aquests casaments d’estat que a més va servir per afavorir les ambicions d’un seu germà, tractada amb menyspreu (i es diu que fins i tot maltractada) per Godoy i esclava de les aparences i la moralitat de l’època, que li impedien abandonar-lo, es va tornar cada cop més esquerpa. La caiguda en desgràcia del seu marit va propiciar finalment la nul•litat del matrimoni.

Diverses circumstàncies polítiques la van portar a l’exili a París. Allà no va ser pas més feliç que a Espanya. Va intentar refer la seva vida sentimental i va caure en les mans d’un tal coronel Mateos, que la va enganyar i vexar, i es va enriquir a les seves esquenes. Finalment, va morir de càncer d’úter als quaranta-vuit anys.

En aquest quadre, el pintor l’ha retratada amb tanta tendresa que fins i tot ens commou a nosaltres. Jove, vulnerable, embarassada d’un fill que potser va creure que li portaria alguna alegria, la seva mirada somniosa defuig la de l’espectador; el somriure és molt lleu, les seves mans protegeixen el ventre arrodonit. És que Maria Teresa espera, encara, alguna cosa de la vida? O és l’autor qui no vol donar-ho encara tot per perdut? Potser és que realment va voler tenyir de quelcom esperançador el retrat d’aquesta noia, bellíssima, però orlada de tristesa.

El quadre es troba actualment al Museo del Prado.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada