diumenge, 3 d’octubre del 2010

Una autora, moltes mirades


Us presento a la pintora expresionista alemanya Paula Modersohn-Becker (1876-1907). En aquest autoretrat (Selbstbildnis am sechsten Hochzeitstag, 1906) la veiem embarassada de la seva filla Mathilde. Està satisfeta i orgullosa. A la seva obra podem trobar gran quantitat de quadres amb la temàtica de mare i fill o de nens sols. Va ser la cronista del creixement de la seva fillastra Elisabeth, a la que s’estimava molt i a qui va retratar molts cops, però anhelava ser mare ella mateixa i en els retrats que es va fer durant el seu embaràs es pot apreciar la seva felicitat. Dissortadament, Paula només va sobreviure divuit dies al naixement de la nena.

El que m’encanta especialment dels seus quadres són les mirades, els ulls dels seus protagonistes. Tot i que ella no estava gaire satisfeta del seu estil i pensava que li faltava tècnica anatòmica, tenia una gran sensibilitat per captar les atmosferes que els personatges retratats escampaven al seu voltant, i els seus ulls i posats ens parlen colpidorament del seu estat anímic. Va ser una gran pintora, però poc coneguda fora dels països de parla alemanya.

Per això em permeto deixar-vos aquí dues petites mostres més del seu talent. La seva obra es troba repartida en diferents museus alemanys, entre ells la Hamburger Kuntshalle d’Hamburg y el Paula Modersohn-Becker Museum de Bremen.


La vella camperola (Alte bäuerin, 1903)

















Autoretrat amb camèlies (Die Malerin mit Kamelienzweig,1907)

















Si per cas us interessa aquesta artista, podeu trobar una primera aproximació a la wiki, a Paula Modersohn-Becker, on us enllaçaran a d'altres llocs web especialitzats. Això sí, gairebé tot el que hi ha està en anglès o alemany.

2 comentaris:

  1. Trato por cuarta vez de dejar un comentario.. no se que pasa, pero no me voy sin lograrlo! Porque es grato poder ingresar a tu pagina, pude acceder al traductor, antes no lo lograba tampoco y me iba triste. Leerte es totalmente enriquecedor, hoy aprendi sobre esta artista para mi desconocida en verdad, un abrazo.

    ResponElimina
  2. Querida Liliana, no sé qué problema puede haber para que no puedas dejar comentarios. Supongo que debe de ser cosa de Blogspot, que a veces da errores. En cuanto al traductor, lo compruebo cada vez que publico un post, y es cierto que en una ocasión no funcionaba; en este caso era la web de la Generalitat que estuvo inactiva durante 24 horas. Si tienes algún problema para utilizarlo, dímelo, por favor, y veré de solucionarlo, pero creo que finalmente te sirvió. ¡Un beso!

    ResponElimina